A kollagén az egyik legfontosabb fehérje az emberek és az állatok szervezetében. A fehérje kiemelten fontos a bőr számára, emellett hozzájárul a csontok és az ízületek egészségéhez. Idővel a termelése lelassul, ezért szükséges a pótlása.
Miért is fontos a kollagén?
A kollagén kiemelten fontos fehérje az emberi szervezetben. Amellett, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez, rugalmasságához, közvetlen hatása van a kötőszövetek egészségére. A test fehérjeállományának nagyjából 30%-át a kollagén alkotja, szükséges a csontokhoz, izmokhoz izületekhez.
A kollagén összetartja a kötőszöveteket, biztosítja a szervek stabilitását, miközben az elasztinnal együtt felel a bőr rugalmasságáért. A fehérje a bőr középső rétegében található, rugalmasságot, hidratáltságot biztosít, aminek köszönhetően az arcbőr tovább marad telt, fiatalos kinézetű.
A mozgás szempontjából is fontos, mivel a végtagok hajlító, feszítő mozgásához az ízületek nélkülözhetetlenek. Az egymáshoz kapcsolódó csontvégeknél rugalmas ízületi porc található, amitől súrlódás mentessé válik az elmozdulás. Az ízületi toknak szintén nagy szerepe van a mozgásban, ez az ízületek körül van. Belső réteg ízületi folyadékot termel, miközben a külső réteg rostos kötőszövet. A kollagén a porcok több mint 60%-át alkotja. Biztosítja, hogy a porcok betölthessék a funkciójukat, az ízületi szalagok ellenállóak legyenek.
A kollagén pótlása idővel nélkülözhetetlen
A kollagén egy vízben oldódó fehérje, ami természetesen megtalálható a szervezetben. Ám a húszas évek közepén elkezd lassulni a termelése. Minden évben 1%-kal kevesebbet termel a szervezet. Ám vannak bizonyos tényezők, amelyekkel még jobban csökkentik mennyiségét. Ilyen például a dohányzás, az UV-sugárzás, és a nagymértékű cukorfogyasztás.
A kollagéntermelés csökkenését megérzi a szervezet. A bőr rugalmatlanabbá válhat, nehezebben regenerálódik, a mozgás pedig fájdalmasabb lehet, sport esetén pedig megnőhet a különféle sérülések esélye. Éppen ezért szükséges pótolni, ami származhat ételekből, vagy étrend-kiegészítőkből. Magas a kollagéntartalma többek között a marhahúsnak, a lazacnak, a hüvelyeseknek, a tökmagnak és földimogyorónak.
Megnézem
Miként működnek a kollagén étrend-kiegészítők?
Az egészséges étrend nagyon fontos a kollagénpótlás szempontjából, ám ezzel egyedül nem oldható meg a hiány. A leghatékonyabb eredmény úgy érhető el, ha a kollagént tartalmazó élelmiszerek mellett a különféle kollagén készítmények is bekerülnek az étrendbe.
A legtöbb kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő, hidrolízisen megy keresztül, ez azt jelenti, hogy peptidekre bontják, melyek könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetben.
Az ízületeknél szintén változásokat tapasztalhatunk. Idővel csökkenhetnek az ízületek, porcok kopásával összefüggő tünetek, könnyebbé válhat a mozgás, megszűnhet a fájdalom. Az izomfejlődésre úgyszintén hatással van, mivel a kollagén javíthatja az izomerőt, az izom mennyiségét.
Megnézem
A kollagén hatékonyabb hasznosulását sok minden segíti, ilyen a C-vitamin, a réz és a cink. Az aszkorbinsavnak szerepe van a kollagén szintetizálásban, és elősegíti a szervezet saját kollagéntermelését, amitől az egész folyamat sokkal hatékonyabbá válhat.
Megnézem
A szükséges mennyiség sok dologtól függ. A sportolóknak megemelt mennyiségre van szükségük, ami akár 15.000 mg kollagén is lehet. Ízületi gyulladás esetén naponta 10.000 mg kollagént javasolt fogyasztani pár hónapon keresztül. Ám az általános mennyiség nagyjából 2000-5000 mg.
A kollagént túl lehet adagolni, abban az esetben, ha valaki az ajánlott napi mennyiség többszörösét viszi be. Ám a túladagolásnak nincsenek káros hatásai.